Menstruationscykelns 4 faser

Publicerat: | | Tips & råd |

Menstruationscykel

Hela menstruationscykeln varar i genomsnitt 28 dagar, men kan variera mellan 21 och 35 dagar. Menstruationscykeln består av 4 faser och i dessa händer det ganska mycket. Hur man upplever de olika faserna är olika för alla, vissa kan tycka att det är väldigt jobbigt och lider av till exempel PMS eller PMDS. Andra kan få svår mensvärk och så finns det dom som inte tycker att det är jobbigt alls. Hur reagerar du under de olika faserna?

Fortsätt läs om de olika faserna och hur de kan påverka bland annat ditt humör och din produktivitet.

Menstruationscykelns faser

 

1. Menstruationsfasen

Denna fasen varar ca 3-6 dagar. Om ägget inte har blivit befruktat blir nivåerna av progesteron och östrogen lägre. De blir så låga att den gamla livmoderslemhinnan blöds ut. Den första blödningsdagen är dag 1 i menstruationscykeln. När mensen startar kan de besvär man har haft innan (till exempel PMS) försvinna. Istället kan man få mensvärk. Tack vare de låga hormonnivåerna är du mest ”dig själv” under denna perioden och kan vara väldigt fokuserad.

2. Follikelfas

Denna fasen varar ca 7-10 dagar och börjar också på mensens första dag och pågår fram till ägglossningen. Äggstockarna producerar östrogen för att livmoderslemhinnan ska växa till sig i väntan på att ett befruktat ägg ska fastna. Under denna period ökar blodflödet till hjärnan av östrogenet vilket höjer serotoninet som är kroppens glädjehormon. I denna fasen är kroppen stark och du kan även få dina bästa idéer.

3. Ovulering (ägglossningsfas)

Denna fasen varar 3-4 dagar. Under denna fasen spricker äggfollikeln och ägget slungas ut från äggstocken i buken för att fångas upp av närmsta äggledare. Progesteronnivån ökar och därefter vandrar ägget ner genom äggledaren mot livmodern. Just runt ägglossningen är det många som känner ökad sexlust. Under dessa dagar växer sig livmoderslemhinnan ännu tjockare. För att ägget inte ska dö måste det befruktas inom 24 timmar.

4. Lutealfasen (premenstruell fas)

Detta är den längsta fasen och den varar i cirka 14 dagar. Nu sker de sista förberedelserna hos livmoderslemhinnan för att möta ett befruktat ägg, äggfollikeln förändras till gulkropp som tillverkar mindre östrogen och mycket progesteron. Om detta inte händer dör gulkroppen och progesteronnivåerna sjunker så att även livmoderslemhinnan dör och blöds ut runt en vecka senare. I slutet av denna fas är eventuell PMS och PMDS som värst på grund av den hormonella berg- och dalbanan fram tills nästa menscykel inleds. Även om menstruationscykeln är längre än 28 dagar är oftast tiden från ägglossning till mens 14 dagar.