5 anledningar till att kyssas mer!

Publicerat: | | Tips & råd |

Idag är det den internationella kyssdagen! Att kyssas kan både vara mysigt, roligt och pirrigt. Men det finns också flera hälsofördelar med att kyssas. Här är 5 anledningar till att kyssas mer:

1.Blodtrycket sänks

När du kysser någon passionerat accelereras din hjärtrytm och då vidgas dina blodkärl så att blodet enklare når till alla dina organ och sänker blodtrycket. Detta kan i sin tur reducera både huvudvärk och mensvärk.

2.Bättre sex

Beröring som kyssar och kramar gör så att kroppen utsöndrar hormonen dopamin och oxytocin vilket bland annat leder till en ökad sexuell upphetsning. Detta kan förbättra den sexuella tillfredsställelsen hos kvinnor och göra det enklare att nå orgasm!

3.Bra för tänderna

När man kysser någon blir det naturligt att man utbyter saliv. Detta kan verka som en extra sköljning för munnen och eliminera plack som är huvudorsaken bakom karies. Så ju längre du hånglar desto bättre för din munhygien!

4.Stärker immunförsvaret

Kyssar stärker även immunförsvaret, detta tack vare hormonet oxytocin som också har en positiv effekt på blodtryck, näringsupptag och sårläkning. Ett starkt immunförsvar gör det enklare för din kropp att bekämpa virus och sjukdomar.

5.Man mår bra!

När man får beröring av andra människor utsöndrar kroppen bland annat hormonerna serotonin, dopamin och oxytocin som får dig att känna dig lyckligare. Hormonet oxytocin samordnar även ”lugn och ro-systemet” i dig och motverkar stress, fungerar som ångestdämpande och får dig att slappna av.

 

Visste du att kramar också har flera hälsofördelar? Så passa på att kramas också under kyssessionerna! Läs mer om vikten av närhet under Sexologen svarar.

 

kyssas